Ugnsrostad potatis med kikärtsmayo/aioli

Potatis en underbar liten knöl som går att tillaga på så många och goda sätt. Men det här mina vänner, är min absoluta favoritpotatis!

Salt, krämig och med en underbar bakad smak. Till det har jag lagat en enkel kikärtsmajonnäs med vitlök som är så god att jag inte fattar varför folk fortsätter att göra mayo på ägg!

Det här kan ätas som smårätt på buffé, till tapas eller som tillbehör till bönbiff, oumph!, seitan etc. Eller som det är helt enkelt!

Receptet är anpassat till  6-8 personer.

Ugnsrostad potatis

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 1/2 msk salt
  • 3/4 dl olivolja

Skölj potatisen och lägg i en ugnsform. Häll över oljan och vänd runt potatisen så att alla blir oljiga. Strö över saltet och rosta i ugnen på grillfunktion i ca 5 minuter (250 grader). Skaka runt potatisen, sänk värmen till 225 och rosta på vanlig funktion i ca 25 minuter. Skaka om potatisen 1-2 gånger under tillagningen.

När de är mjuka kan de stå kvar i ugnen på eftervärme för att skrynkla sig ytterligare. Strö eventuellt på persilja, gräslök eller rosmarin samt flingsalt för extra sälta. Servera med kikärtsmayo som tapas eller som tillbehör till annan mat.



Kikärtsmayo/aioli


  • 1,5 msk kikärtsspad
  • 1 krm dijonsenap
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 pressad vitlök
  • 0,75 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • salt

Vispa kikärtsspad, dijon, pressad vitlök och vinäger med stavmixer. Tillsätt sedan olja under vispning. Som avslutning, när mayon fått önskad tjocklek, salta (efter smak).

/ Agnes

5 reaktioner till “Ugnsrostad potatis med kikärtsmayo/aioli

  1. Hej, ser så gott ut! Är lite nyfiken på vad du menar med kikärtsspad, använder du spadet från ”färdiga” kikärtor som en köper i förpackningar i butiken eller spadet från kikärtor som du blötlägger själv? Funderar på om det går att använda spadet från kikärtor som en blötlägger själv. Tack för recept!

    Gilla

    1. Hej Josefine! Jag använde spad från färdiga kikärtor i tetra, men vet att det även ska funka med ”hemgjort” spad. Har dock inte testat själv och vet alltså inte hur koncentrerat det behöver vara. Antar att en får vara sparsam med vattnet och låta kikärtorna dra länge så att spadet blir koncentrerat och bra.
      Om du ska testa för första gången rekommenderar jag att du använder spad från tetra. Så kan du prova dig fram med eget spad efter det, när du lärt dig hur spadet ska ”agera” vid tillagning. Lycka till!

      Gilla

Lämna en kommentar