Matjessvamp

Att sluta äta fisk innebär att du får säga adjöss till alla goda klassiska sillrätter som brukar dukas upp till midsommar, jul och påsk. Eller?

Grönsaker kan ju också picklas med olika kryddor, och råvaror såsom aubergine och svamp har utseende och konsistens som gör att de kan ikläda sig rollen som buffebordets klassiker – den inlagda sillen!

Här har vi experimenterat fram en matjes*ll baserad på ostronskivling, som serveras traditionsenligt med färskpotatis, vegetarisk gräddfil, färsk gräslök, öl och nubbe.


Matjessvamp

  • Ca 300 g ostronskivling
  • 2 dl vatten
  • 2 msk ättikssprit
  • 1 dl socker
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk sandel ( kan beställas på nätet)
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad dill
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk svartpepparkorn
  • 0,5 tsk kryddpepparkorn
  • 10 nejlikor
  • 3 lagerblad
  • Färsk ingefära, ca volymen av en tumme
  • 1 tsk kallpressad linfröolja

Koka upp vatten, ättikssprit, socker och salt. Rör om tills att sockret och saltet smält. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna något. Krossa pepparkornen i en mortel. Skala ingefäran och skiva tunt. Tillsätt pepparen, ingefäran och de andra kryddorna till lagen.

Skär svampen i ca 1 cm tjocka bitar och lägg dem i en glasburk med lock. Häll över lagen och tillsätt linfröoljan. Rör runt så att all svamp vänds i lagen. Svampen kommer att vätskas ur så det gör inget om lagen i början inte fullt täcker all svamp. Sätt på lock och låt stå i kylskåp i minst ett dygn. Servera med färskpotatis, vegetarisk gräddfil och färsk gräslök.

Till fest kan du också göra kanapéer genom att halvera kokta färskpotatisar, lägga en bit matjesvamp på och toppa med en klick havrefraiche med hackad rödlök och gräslök. Avsluta med att sticka ner en sticka så har du en underbar tugga på en pinne. Perfekt på midsommarbuffén!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s