Matjessvamp

Att sluta äta fisk innebär att du får säga adjöss till alla goda klassiska sillrätter som brukar dukas upp till midsommar, jul och påsk. Eller?

Grönsaker kan ju också picklas med olika kryddor, och råvaror såsom aubergine och svamp har utseende och konsistens som gör att de kan ikläda sig rollen som buffebordets klassiker – den inlagda sillen!

Här har vi experimenterat fram en matjes*ll (eller varför inte matjessvill?) baserad på ostronskivling, som serveras traditionsenligt med färskpotatis, vegetarisk gräddfil, färsk gräslök, öl och nubbe.


Matjessvamp/ matjessvill

  • Ca 300 g ostronskivling
  • 2 dl vatten
  • 2 msk ättikssprit
  • 1 dl socker
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk sandel ( kan beställas på nätet)
  • 1 tsk torkad dill
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk svartpepparkorn
  • 0,5 tsk kryddpepparkorn
  • 10 nejlikor
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk torkad oregano (kan ev. skippas)
  • Färsk ingefära, ca volymen av en tumme (kan ev. skippas)
  • 1 tsk kallpressad linfröolja (kan bytas ut mot neutral olja om du inte gillar den lite fiskiga linfrösmaken)

Koka upp vatten, ättikssprit, socker och salt. Rör om tills att sockret och saltet smält. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna något. Krossa pepparkornen i en mortel. Skala ingefäran och skiva tunt. Tillsätt pepparen, ingefäran och de andra kryddorna till lagen.

Skär svampen i ca 1 cm tjocka bitar och förväll i en kastrull med lite olja. Låt svalna något och lägg dem i en noga rengjord glasburk med lock. Häll över lagen och tillsätt oljan. Rör runt så att all svamp vänds i lagen. Sätt på lock och låt stå i kylskåp i 2-3 timmar. Svampen suger åt sig smakerna ganska fort. Kan lagras i kyl i veckor. Servera med färskpotatis, vegetarisk gräddfil och färsk gräslök.

Till fest kan du också göra kanapéer genom att halvera kokta färskpotatisar, lägga en bit matjesvamp på och toppa med en klick havrefraiche med hackad rödlök och gräslök. Avsluta med att sticka ner en sticka så har du en underbar tugga på en pinne. Perfekt på midsommarbuffén!

2 reaktioner till “Matjessvamp

  1. Gjorde matjessvamp idag, var nyfiken på receptet men hade inte så höga förväntningar.
    Plockade fram alla klassiska tillbehör…
    Detta var så otroligt gott och smakade precis som jag mindes det, mannen älskade det och han är inte helt vegetarian och dottern som är vego sen 10 år tillbaka var även hon lyrisk.
    1000 tack för detta magiska recept ❤ . Gissa vad det blir till midsommar.. 😊

    Gilla

    1. Åh vad kul att höra! Älskar också detta recept och gör det varje midsommar. Kan tipsa om att göra den även till jul men då finhacka och ha i en vegansk Jansson istället för ansjovis. Blir otroligt gott!

      Gilla

Lämna en kommentar