Tre varianter av julig svampsill


Vi börjar närma oss julen, och det är dags att planera för allt gott som ska ätas på julbordet. Det traditionella svenska julbordet består tyvärr till största del av animaliska livsmedel, men med lite fantasi går det lätt att skapa goda helvegetariska varianter av i princip alla traditionella julrätter!
Vi kommer att dela med oss av några av våra favoriträtter på julbordet under de kommande veckorna för att inspirera andra att fira en grönare och snällare jul. Först ut: Sillen!

Många veganer väljer att göra sill på aubergine, men personligen tycker jag att det blir mycket godare med ostronskivling. Nedan finns recept på inläggning av svampen och därefter tre jättegoda kryddsättningar. Men genom att utgå från grundreceptet kan du lätt skapa en sill enligt den smak just du gillar. Tillsätt purjolök, morot, kryddpeppar och lagerblad så har du en hederlig inlagd svampsill.  Men recepten nedan är våra absoluta favoriter till jul.

Grundrecept, inlagd svampsill

  • 250 g färsk ostronskivling 
  • 1 msk ättikssprit 
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kallpressad linfröolja (ger lite ”fiskig” smak)
  • 1 knippe dill

Blanda allt utom svampen och linfröoljan i en kastrull och koka upp. Låt sjuda och rör om tills att salt och socker löst sig (tar någon minut). Låt svalna något. Tillsätt linfröoljan och rör om.

Skär svampen i lagom munsbitar och lägg i en skål. Häll över den ljumma lagen och låt stå medan du förbereder kryddsättningarna. 

Svampen behöver inte täckas helt av lagen, men se till att vända den då och då så att all svamp suger åt sig lagen.

Apelsin- och rosmarinsill

  • 1/3 av den inlagda svampen och lagen
  • 2 msk frysta tranbär
  • Apelsinzest (två långa drag med en potatisskalare, skär bort vitt innerskal och dela två gånger på längden till strimmor)
  • 4 knippen färsk rosmarin
  • 2 msk pressad apelsin
  • 4 kryddpepparkorn

Varva svamp med ingredienserna i en liten glasburk och låt stå i minst 4 timmar (gärna över natten).

Apelsin och rosmarinsill. Svampen får en rosa ton från tranbären och en underbar smakton av apelsin och rosmarin.

Skärgårdssill

  • 1/3 av den inlagda svampen och nästan 1/3 av lagen
  • 2 msk havre-créme fraiche
  • 1 msk vegmayo 
  • 2 msk röd tångkaviar
  • 1 näve färsk hackad dill
  • Några strån hackad gräslök

Blanda svamp med ingredienserna och lägg i en liten glasburk och låt stå i minst 4 timmar (gärna över natten).

Skärgårdssill. Kanske inte så julig, men för god för att vänta på till midsommar.

Senapssill

  • 1/3 av den inlagda svampen och nästan 1/3 av lagen
  • 2 msk havre-créme fraiche
  • 1 msk skånsk senap
  • 1/2 msk svensk senap
  • 1 krm dijonsenap
  • 1 krm japansk soja
  • 1 näve färsk hackad dill
  • Några strån hackad gräslök
  • Vitpeppar (1 kvarnvrid)

Blanda svamp med ingredienserna och lägg i en liten glasburk och låt stå i minst 4 timmar (gärna över natten).

Senapssill. En klassiker som passar utmärkt på julbordet.

De här sillarna passar att göra 1-5 dagar innan servering, och håller länge i kylen.

Vi avnjöt dem till kokt potatis, danskt rågbröd, violifeost och en kall nubbe. Himmelskt!

/Agnes

Annonser

8 thoughts on “Tre varianter av julig svampsill

  1. hej! det här ser ju ut som en dröm!! fråga: lägger en först in svampen enligt det första receptet och sen i med redan inlagd svamp i de olika smaksättningarna eller är det helt skilda recept? 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hej! I den klara lagen håller den sig väldigt länge i kylen, men med ifraiche och mayo kanske en vecka skulle jag gissa. Så om du vill göra inläggningen långt i förväg är det bäst att tillsätta det vita, tångkaviar, senap m.m lite närmre inpå servering.

      Gilla

    1. Ja, det är lite oklart 🙂 men till grundreceptet tog jag de fula stjälkarna på en kruka, ca 1/4 av krukan. Och till kryddningen tog jag de fina vipporna. Allt som allt gick en kruka åt till grundinläggning, skärgårdssillen och senapssillen. Men mängden dill går att reglera efter smak och tycke!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s