Gravad morotslax (mox)


Tänk att saltbakad, norimarinerad morot kan se ut som och smaka som gravad lax! Eller åtminstone smaka väldigt likt…

När jag fortfarande åt fisk var gravad lax en av mina favoriträtter. Därför känns det  underbart att kunna känna smakerna igen i form av moxsnurror, mox på hårdbröd med hovmästarsås, mox med dillstuvad potatis m.m.

Jag har tittat på olika recept och kombinerat ihop dem till en version som jag tycker blev mest likt gravad lax. Linfröoljan och noribladen ger morötterna en fet och ”fiskig” smak som tillsammans med dillen, vinägern och de andra kryddorna ger ett slutresultat som i olika anrättningar, med stolthet kan ersätta laxen!

Det tar någon timme att förbereda morötterna och sen 1-2 dagar för den att marinera klart. Alla steg är enkla, med undantag för skalningen av de saltbakade morötterna som kan vara lite trixig. Men efter en morot går det snabbare och när du kommit till sista moroten är det nästan kul!

Moxsnurror med avokado och vegetarisk créme cheese med smaksättning av dill och tångkaviar samt pepparrot och kapris


Gravad morotslax

Saltbakade morötter:

  • 4 normalstora morötter
  • 2-3 noriblad
  • 2,5 dl salt

Marinad:

  • 1 msk kallpressad linfröolja (kan bytas mot neutral rapsolja)
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 msk socker
  • 1 msk vatten
  • 1/2 tsk mirin
  • 1/2 tsk gula senapsfrön
  • 1 lagerblad
  • 4 dillstjälkar
  • 1 knivsudd rökt paprikapulver
  • 1 hackat noriblad

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta morötterna och vira in dem oskalade och fuktiga i ett halvt noriblad. Om morötterna är tjockare i ena änden kan det vara bra att klippa noribladet lite på diagonalen så att den tjockare änden på två morötter också täcks av nori. Fukta lite i kanten på noribladet så att det fastnar. Lägg de inlindade morötterna i en form med lite av saltet i botten. Om du inte har en perfekt anpassad form kan du vika en form med metallfolie och bädda in morötterna i. Täck sedan morötterna med resten av saltet och baka i ugnen i 60-90 minuter. Ju bredare morot, desto längre bakning. Känn försiktigt med en sticka i den tjockare änden av moroten efter en timme. Moroten ska vara genommjuk när den är klar.

Ungefär ett halvt noriblad brukar kunna räcka runt moroten, men justera bredd efter storleken på moroten.
För att morötterna ska täckas i salt behöver formen vara så anpassad till morötterna som möjligt. Ett bra alternativ är därför att skapa en form av metallfolie.
När morötterna bakats mjuka är de redo att skalas och filéas

Nu kommer det trixiga. När morötterna svalnat något kan noribladen tas bort. Nu ska det tunna skalet på moroten tas bort. Efter bakningen har skalet blivit till ett segt skinn som kan dras av, men ju fler ojämnheter moroten har, desto svårare är det. Men ge inte upp, slutresultatet är värt det!

Enklast är om du med en vass och smal kniv filéar bort en bit och sen drar av skalet runt moroten.

Med en vass och smal filékniv får du enklast bort skalet från moroten

När morötterna skalats ska de skivas tunt på längden. Det går att använda mandolin eller en vass filékniv.

Skär tunna skivor i mandolin eller med vass kniv
Den bakade moroten är mjuk och går lätt att skiva

Marinering

Hetta upp vattnet och lös sockret. Tillsätt alla andra ingredienser utom noribladet och rör ihop. Låt marinaden svalna. Skär sedan noribladet i bitar. Lägg morotsskivorna i en burk eller form och varva skivorna med marinad och noriblad. Täck sen med lock eller plastfolie och låt marinera i kylskåp i 1-2 dagar.

Det kan kännas som lite marinad, men morötterna ska inte bada i marinad utan snarare penslas

Servera till potatis och hovmästarsås, på macka, till dillstuvad potatis, som tilltugg… med mera!


/Agnes

15 reaktioner till “Gravad morotslax (mox)

  1. Jag kanske är jättedum nu.. Men varför kan man inte skala morötterna innan, om det blir trixigt att få av efteråt? Vad gör skalet för nytta? 🙂

    Gilla

    1. Inte alls en dum fråga! Jag har funderat på samma sak. Men jag tror att bakningen gör att det bildas ett segt ytskikt oavsett om moroten skalats eller inte, och att det behöver skalas bort ändå, och då är det lättare med skalet kvar. Men prova gärna med en morot och berätta hur det gick!

      Gilla

Lämna en kommentar