Denna färglada rätt är en riktig energiinjektion i väntan på våren. Kryddiga tofubiffar, krispig kålsallad, fluffigt ris och krämig currysås blir en god rätt som passar perfekt till fest eller till vardags men även i matlådan.
Indiskt ris
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk spiskumminfrön
- 1/2 kanelstång
- 8 kryddnejlikor
- 2 tsk gurkmeja
- 1/2 krm hing (går att utesluta)
- 4,5 dl basmatiris
- 7,5 dl vatten
- olja
- Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i en kastrull med en skvätt olja. Tillsätt samtliga kryddor och stek ytterligare 30 s under omrörning.
- Tillsätt ris och vatten och låt sjuda i ca 15 min med locket på.
- Stäng av plattan och låt kastrullen stå ytterligare 5 min.
Tofubiffar
- 400 g tofu
- 1/2 gul lök
- 1 tsk salt
- 1 dl havregrädde
- 2-3 dl majsmjöl
- 1/2 zucchini
- Mixa tofu och havregrädde i en matberedare.
- Vänd ner majsmjöl, finhackad lök, salt och riven zucchini. Beroende på hur mycket vätska tofun och zucchinin avger kan mängden majsmjöl variera. Smeten ska vara kladdig men ändå hålla ihop.
- Forma till biffar och stek i stekpanna med rikligt med olja några minuter på varje sida.
Curry
- 1/2 gul lök
- 1 msk ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 röd chili
- 2 tsk spiskumminfrön
- 1/2 tsk salt
- 400 g kokosmjölk
- 1,5 msk tomatpuré
- Finhacka lök, ingefära, chili och vitlök. Stek hacket några minuter på medeltemperatur i en kastrull/gryta med en skvätt olja.
- Tillsätt spiskumminfröna, salt, kokosmjölk och tomatpuré.
- Reducera såsen ca 10 min.
Servera med sallad gjord på finstrimlad rödkål, morötter och zucchini, med olja, citron och salt.