Indiskt ris med zucchini- & tofubiffar, kålsallad och curry

Denna färglada rätt är en riktig energiinjektion i väntan på våren. Kryddiga tofubiffar, krispig kålsallad, fluffigt ris och krämig currysås blir en god rätt som passar perfekt till fest eller till vardags men även i matlådan.

Indiskt ris

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk spiskumminfrön
  • 1/2 kanelstång
  • 8 kryddnejlikor
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1/2 krm hing (går att utesluta)
  • 4,5 dl basmatiris
  • 7,5 dl vatten
  • olja
  1. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i en kastrull med en skvätt olja. Tillsätt samtliga kryddor och stek ytterligare 30 s under omrörning.
  2. Tillsätt ris och vatten och låt sjuda i ca 15 min med locket på.
  3. Stäng av plattan och låt kastrullen stå ytterligare 5 min.

Tofubiffar

  • 400 g tofu
  • 1/2 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 dl havregrädde
  • 2-3 dl majsmjöl
  • 1/2 zucchini
  1. Mixa tofu och havregrädde i en matberedare.
  2. Vänd ner majsmjöl, finhackad lök, salt och riven zucchini. Beroende på hur mycket vätska tofun och zucchinin avger kan mängden majsmjöl variera. Smeten ska vara kladdig men ändå hålla ihop.
  3. Forma till biffar och stek i stekpanna med rikligt med olja några minuter på varje sida.

Curry

  • 1/2 gul lök
  • 1 msk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd chili
  • 2 tsk spiskumminfrön
  • 1/2 tsk salt
  • 400 g kokosmjölk
  • 1,5 msk tomatpuré
  1. Finhacka lök, ingefära, chili och vitlök. Stek hacket några minuter på medeltemperatur i en kastrull/gryta med en skvätt olja.
  2. Tillsätt spiskumminfröna, salt, kokosmjölk och tomatpuré.
  3. Reducera såsen ca 10 min.

Servera med sallad gjord på finstrimlad rödkål, morötter och zucchini, med olja, citron och salt.

Lämna en kommentar