Vegan fish and chips

Friterat, friterat och lite mer friterat. Sedan vi fick en fritös i julklapp har vi testat att fritera det mesta. Då mycket olja går åt ser vi alltid till att återanvända oljan och det brukar sluta med att vi äter friterade godsaker i tre dagar och sen tar ett längre uppehåll tills att suget är tillbaka. Fish and chips är en brittisk klassiker som vi här återskapar med norikryddad tofu istället för fisk. Receptet är tänkt för 4-6 personer.

Friterad tofu

  • 400 g fast tofu
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 noriblad
  • 3 msk hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 2 dl ljus öl
  • 2 msk no egg
  • 4 msk vatten
  • Zest från en citron
  • 1 msk lökpulver
  • Majsstärkelse och panko till panering

Pommes frites

  • 700 g fast potatis 
  • Salt

Mayonnaise

  • No egg-blandning (kvar i bunken från paneringen)
  • 1,5 dl neutral olja
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk hackad dill
  • 1,5 msk dijonsenap
  • Salt
  • Gurkmeja
  • Hackad saltgurka
  • Småkapris

Friterad tofu
Finhacka noribladen (enklast i matberedare). Blanda majsstärkelse, mjöl, noriblad, hackad dill, salt, citronzest och lökpulver i en bunke. Tillsätt ölen och rör den slät. Vispa ihop no egg-pulver med vatten separat och tillsätt den sedan till frityrsmeten. Det av no egg-blandningen som blir kvar i botten av skålen sparas till mayonnaisen (se nedan).

Torka av tofun och skär den i ca 1 cm tjocka bitar. Häll upp majsstärkelse och panko på varsin tallrik. Doppa sedan tufubitarna i

  1. majsstärkelse
  2. frityrsmet
  3. panko.

Fritera bitarna i 170 grader tills att de fått färg.

Pommes frites

Skär potatis i stavar. Lägg bitarna i vatten i minst 30 minuter. Fritera i 150 grader i 5 minuter 2-3 gånger. Innan servering, fritera en sista gång i 180 grader tills att de fått en gyllenbrun färg och är krispiga (ca 5 min). Salta.


Mayonnaise

Använd resterna av no egg-blandningen från frityrsmeten. Vispa ihop den med olja som tillsätts långsamt under vispningen. När den tjocknat, tillsätt långsamt vitvinsvinäger och dijonsenap under vispning. Smaka av med salt och tillsätt lite gurkmeja för gulare färg. Rör ner hackad dill, hackad saltgurka och småkapris.


Lämna en kommentar