Panerad silkestofu, syrlig sallad och kimchimayo

Panerad friterad silkestofu är bland det godaste man kan göra med tofu. Här serverad med en underbar kimchimayo och en syrlig het sallad.

Vi har dessvärre haft lite problem med silkestofu genom åren då tofun lätt mosas under själva paneringen. Nu tycker vi dock att vi fått till det rätt bra och tipset är att först låta tofun rinna av på hushållspapper och sedan snabbt frysa tärningarna innan de paneras för att på så vis minska risken för att tofun bara blir till mos.

Recept

  • 400 g silkestofu
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk guchugaro (koreanskt chilipulver)
  • Panko
  • olja till fritering
  • 2 dl kimchi
  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1 gurka
  • 2 morötter
  • 1/4 vitkålshuvud
  • 2 msk ljus soja
  • 1 msk kaprisspad
  • 1 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 näve koriander
  • en nypa socker
  • lime

Gör så här

  1. Ta varsamt ut tofun från paketet och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Skär tofun i 2 cm stora kuber och lägg på en bricka med bakplåtspapper. Ställ in i frysen ca 15-20 min.
  3. Häll upp vetemjöl och panko i varsin skål samt blanda havregrädde och guchugaru i en ytterligare skål.
  4. Ta ut tofun från frysen. Om den fryst fast på bakplåtspappret kan man vänta en minut tills den tinat en aning och lättare lossnar. Panera tofun i vetemjöl följt av guchugaru-röran och sist panko. Lägg den panerade tofun på ett bakplåtspapper.
  5. Hetta upp olja i en fritös eller en tjockbottnad kastrull till 160 grader. Fritera någon minut tills tofun fått en gyllenbrun färg. Ta upp tofun och lägg på hushållspapper så överflödig olja får rinna av.
  6. Blanda 1 dl vegansk mayo (Hellmans är grymt god) med 2 dl kimchi. Mixa slät i mixer.
    Skär vitkål morötter och gurka tunt med mandolin eller kniv. Lägg grönsakerna i en skål och tillsätt ett par nypor salt så gurkan vätskas ut.
    Gör marinaden genom att blanda soja, kaprisspad med finhackad chili, vitlök och koriander. Tillsätt en nypa socker och lite lime.
    Häll av vätskan från gurkan och häll sen över marinaden på salladen och lägg över tofun. Servera med kimchimayon.

Lämna en kommentar